Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhakkak, esnek ve okşayıcı bir mimarida olmalı, kıvrak bir aromaya ve manzum yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de biröte kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en özen etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer harbi bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tatlılık maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve dâhilime müheyya zapt etmek dâhilindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde dâhililen bir puro ideal nem değerlerinde dâhililiyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine için oldukça oranlı ve dâhililebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken gayrı bir can bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkonuimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değkonutirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, dâhilimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna hengâm ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en dobra ölçü bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız öz vasati 6 ay içinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı dâhilin belli başlı bir hengâm içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca çokça suhunet değkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti peylemek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ölçü iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en dobra alternatif olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Tün gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.